top of page
  • Foto van schrijverValinda

Duurzaam Zwanger zijn

Bijgewerkt op: 30 mei

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Dit is zo’n bijzondere tijd, maar het kan ook erg milieu onvriendelijk zijn als je niet op let. Omdat ik een paar jaar geleden zwanger was, toen ik nog niet volledig afvalvrij leefde (en de hormonen hielpen uiteraard niet), had mijn zwangerschap duurzamer kunnen zijn. Tijdens mijn zwangerschap heb ik echter veel geleerd en ik wil hierbij graag wat tips met je delen.

Zwangerschaps vitaminen

Zwangere vrouwen hebben extra foliumzuur nodig. Probeer een merk te vinden dat die in een glazen fles verkoopt. Misschien vind je zelfs een multivitamine voor zwangere vrouwen met foliumzuur, ijzer en B12 als je vegetarisch of veganistisch bent.

 
 

Positie kleding

Controleer eerst je garderobe op rekbare truien, shirts en joggingbroeken. Deze passen waarschijnlijk over je zwangere buik, dus je hebt niets nieuws nodig. Je andere zwangerschaps-kleding (zoals jeans) hoeft niet nieuw te zijn. De meeste zwangere vrouwen dragen die kleding maar een paar maanden tot een jaar en gaan dan terug naar hun normale kleding. Ik kocht al mijn kleding op marktplaats (een Facebook-marktplaats kan ook), wat me veel geld heeft bespaart. Sommige mensen verkopen zelfs hele zwangerschaps-garderobe tegelijk, waardoor je ook veel tijd bespaart.


Lekkere trek

Het grootste verlangen dat ik had was chocolade (nog erger dan normaal) en zout (waarschijnlijk vanwege mijn lage bloeddruk). Ik ben er sterk van overtuigd dat wanneer je ergens trek in hebt, je lichaam je vertelt dat het een bepaald mineraal nodig heeft dat in dat soort eten zit.

In plaats van eraan toe te geven en het eerste dat je vindt te kopen, overweeg eerst de meest duurzame optie. Verlang je naar zuivel? Misschien is een veganistisch alternatief een optie. Verlang je naar appeltaart? Misschien heb je de energie om je eigen te maken of je eigen bakjes mee naar de winkel te nemen.


Duurzaam Zwanger

De kinderkamer

Dit is mijn grootste niet duurzame onderdeel. Aan het begin van mijn zwangerschap ging het goed. De kamer had tapijt uit mijn oude studentenkamer, een schattige tweedehands wieg en een kast uit het vorige huis van mijn vriend. Op een gegeven moment begonnen de hormonen te roepen en moest alles anders... Alleen de wieg mocht blijven. De kast is verkocht en het oude tapijt is weggegeven. Alles moest schoon en nieuw zijn. Gelukkig kochten we alleen een nieuwe commode en nieuwe vloeren (mijn vriend kon gelukkig wel goed nadenken), wat mijn zwangere brein gelukkig genoeg maakt.

Luiers

Als je zwanger bent en om het milieu geeft, heb je waarschijnlijk wel eens over wasbare luiers gelezen (nee? Lees hier meer). Probeer het gewoon, want het kan zoveel geld besparen (bekijk mijn berekeningen hier), maar koop geen hele set tijdens je zwangerschap. Wasbare luiers zijn er in verschillende soorten (lees hier meer) en maten en je weet nog niet wat je fijn vindt om mee te werken en wat bij je baby past. Koop een paar soorten (misschien zelfs tweedehands) en begin ze te testen zodra je je fit genoeg voelt.

 
 

Al het overbodige

Een baby heeft niet veel nodig. Lees hier over een minimale babyregistratie.

Een groot bedrijf kan je er wellicht van overtuigen (helaas is een zwangere vrouw erg vatbaar voor deze dingen) dat je absoluut XYZ nodig hebt, maar gebruik je gezond verstand voordat je 30 onesies in maat 50 koopt (ja zulke dames bestaan helaas echt). Overleg met je partner of je het echt nodig hebt om overbodige impuls aankopen te voorkomen.Ik hoop dat deze tips je helpen om de komst van je kleintje zo duurzaam mogelijk te maken.

Gebruik je al

Wasbare Keukenrol?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Bezoek onze webshop met meer dan 50 verschillende prints herbruikbare keuken doekjes. Ze zien er niet alleen super leuk uit, ze zijn ook duurzaam en besparen je geld uit. 

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - zero waste lifestyle

Ontmoet Valinda

Hoi Lieve Lezer,

Ik ben  de oprichter van green and happy mom blog en green and happy shop. Na een gevecht tegen een zware postnatale depressie ben ik vast besloten de wereld een beetje beter te maken. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleine meisje.

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Volg me op Youtube!

Gratis Ebook?

ebook side bar.png

Gratis Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page