top of page
  • Foto van schrijverValinda

Hoe leef je duurzaam als je partner dat niet doet?

Bijgewerkt op: 26 mei

De meesten van ons hebben een partner. Jullie waarden komen redelijke overeen, want dat was de reden dat je je in de eerste plaats tot haar/hem aangetrokken voelde. Maar helaas delen jullie niet al jouw waarden en je zou graag willen dat ze net zo duurzaam zouden leven als jij en bewustere keuzes zouden maken. Hoe leef je duurzaam terwijl je partner er minder om geeft?


Laat ik beginnen met dat iedereen op zijn eigen duurzame reis is en dat ze (hopelijk) het beste doen wat ze kunnen en waar ze zich prettig bij voelen. Veroordeel hun reis niet wanneer deze zich in een ander hoofdstuk bevindt dan de jouwe. Houd in gedachten waar hun reis begon en hoeveel vooruitgang ze al hebben geboekt tijdens hun reis en wees dankbaar voor elke babystap die je partner maakt.

 
 

Verander alleen waar je controle over hebt.

Ik heb al jaren geen keukenrol meer gekocht. Toen ze op waren, weigerde ik gewoon om nieuwe te kopen. Als mijn vriend papieren handdoekjes wil gebruiken, moet hij die zelf aanschaffen. Maar ik heb aangegeven waar onze wasbare handdoeken liggen en waar hij de vieze doekjes moet doen zodat ik ze kan wassen. In het begin was hij geïrriteerd (het creëren van een nieuwe gewoonte (wat deze nieuwe gewoonte ook is) kost moeite en zal uiteraard wat weerstand oproepen, zeker als het niet jouw keuze was) maar inmiddels weet hij niet beter. Hij pakt ze vaak en vindt het prima om ze te gebruiken, vooral omdat hij ze niet hoeft te wassen. Op dezelfde manier ben ik omgegaan met afwasmiddel, afwasspons, komhoezen, eigenlijk veel huishoudelijke artikelen….

Geef het goede voorbeeld

Ik gebruik al geruime tijd een veiligheidsscheermes en onlangs vroeg mijn vriend plotseling; hoe vind je het om het veiligheidsscheermes te gebruiken? Mijn eerste reactie was een beetje sceptisch omdat ik hier meerdere keren met hem over heb gehad, omdat de wegwerp scheermesjes die hij al jaren gebruikt ongelooflijk duur zijn, maar hij bleef ze toch gebruiken. Op een gegeven moment waren de kosten hem blijkbaar zo hoog dat overstappen naar iets goedkoper/duurzamer voor hem nu wel een ​​optie was. Dus ik stelde voor dat hij de mijne een keer zou proberen. Nadat hij deze gebruikt had was hij verkocht. Hij is er erg blij mee, hoewel het enige tijd kostte om het gewenste resultaat te krijgen, kan hij zich nog gladder scheren dan hij deed met de wegwerp scheermesjes. Ik verwacht dan ook niet dat hij de wegwerpmesjes snel nog een keer zal aanschaffen.


Hoe leef je duurzaam als je partner dat niet doet?

Wees geduldig

De overstap naar een veiligheidsscheermes kostte nogal wat tijd, maar toen hij mij er een zag gebruiken, werd er een klein zaadje in zijn hoofd geplant dat dit ook een optie was. Het duurde meer dan een jaar voordat hij eindelijk op het idee kwam dat hij er ook een kon gebruiken. Ga dus gewoon door met je eigen reis zonder al te opdringerig te zijn naar je partner toe, want mensen laten zich meer leiden door daden dan door woorden. Dit werd me duidelijk toen mijn vriend me vroeg naar het veiligheidsscheermes.

Vraag je partner om het een keer te proberen.

Niet alles wat hij probeerde, bleef hij gebruiken. Ik heb hem gevraagd om mijn shampoobar een keer te proberen en als het resultaat hem niet beviel, kon hij zijn eigen shampoo blijven gebruiken. Het blijkt dat de shampoobar die ik gebruik jeuk veroorzaakt aan zijn hoofdhuid, dus hij zal het niet blijven gebruiken. Door deze negatieve ervaring, staat hij helaas niet meer open om een ​​andere shampoobar te proberen aangezien volgens hem alle shampoobars zijn hoofdhuid laten jeuken.


Ook al was dit ene voorbeeld niet succesvol, ik blijf hem vragen om een ​​duurzamer alternatief uit te proberen. Sommige zijn succesvol, zoals het veiligheidsscheermes, andere zoals de shampoobar, tandtabletten of een herbruikbaar koffiefilter zijn dat niet (hij composteert het gebruikte koffiefilter en het gemalen koffie wel). Ik blijf het gewoon proberen zonder vervelend te zijn. Als ik te hard mijn best doe, zal hij geïrriteerd raken en wil hij er niet eens over nadenken waardoor ik teleurgesteld zal zijn, dus ik probeer te voorkomen dat ik dat punt bereik.

 
 

Kies je gevechten

Hoewel ik de meeste controle heb over de huishoudelijke artikelen die we gebruiken omdat ik de boodschappen doe en soms gewoon weiger om onnodige wegwerpartikelen zoals keukenrol te kopen, zou ik dit niet voor alles doen. Als ik ineens zou stoppen met het kopen van toiletpapier en een doekjes naast het toilet zou leggen, zou dat op zijn zachtst gezegd wrijving veroorzaken. Dus wat moet ik doen? Ik ben overgestapt op een ander duurzaam alternatief zoals toiletpapier van gerecycled papier van de Good Roll. Dit veroorzaakte ook wat wrijving omdat deze niet zo zacht zijn als degene die hij gewend was, maar hij staat hier meer voor open dan wasbaar wc papier of een bidet.


Compromis

Een ander ding dat me stoort aan mijn vriend is dat hij nog steeds vlees eet, maar we sluiten een compromis. Ik ga hem niet ‘verbieden’ om vlees te eten (dat zal niet goed aflopen voor onze relatie) maar ik zal geen vlees meer voor hem kopen. Ik heb hem ook gevraagd of hij biologisch vlees wil kopen als hij graag vlees zou willen eten. 'Gelukkig' heeft hij nierproblemen waardoor hij eiwitarm moet eten. Dit betekent dat hij niet veel vlees kan eten, zelfs als hij dat zou willen, zou hij het niet kunnen. Hij is ook tevreden met veel van de vleesalternatieven die we uitproberen. Gelukkig smaken de meeste vleesalternatieven tegenwoordig heerlijk en koopt hij zelfs nieuwe vleesalternatieven voor ons om uit te proberen als hij die in onze supermarkt tegenkomt.


Dit doe ik samen met mijn partner om ons gezin nog duurzamer te maken. We zijn verre van het perfecte huishouden zonder afval, maar dat is oké. Gedurende ons hele leven blijven we kleine veranderingen aanbrengen en met deze kleine stappen maken we onze huis steeds een beetje meer duurzaam.


Duurzaam leven met anderen

Gebruik je al

Wasbare Keukenrol?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Bezoek onze webshop met meer dan 50 verschillende prints herbruikbare keuken doekjes. Ze zien er niet alleen super leuk uit, ze zijn ook duurzaam en besparen je geld uit. 

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - zero waste lifestyle

Ontmoet Valinda

Hoi Lieve Lezer,

Ik ben  de oprichter van green and happy mom blog en green and happy shop. Na een gevecht tegen een zware postnatale depressie ben ik vast besloten de wereld een beetje beter te maken. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleine meisje.

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Volg me op Youtube!

Gratis Ebook?

ebook side bar.png

Gratis Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page