• Valinda

Hoeveel tijd kosten Wasbare Luiers

Bijgewerkt op: jun 3

Bij deze wil ik je laten weten hoe wasbaar luieren er bij mij in het dagelijks leven uitziet. Welke extra handelingen doe ik en hoeveel tijd ik er in werkelijkheid kwijt mee ben.


Ik gebruikt voor mijn dochter 2 soorten luiers; voorgevormde luiers en pocket luiers.

Pocket luiers worden hier ’s ochtends gebruikt omdat er dan de meeste ontlasting is en de luier vaker vervangen moet worden. Een pocket luier is dan net zo snel als een wegwerp luier. Als er ontlasting in zit, dan wordt het meeste (hopelijk) opgevangen in het inlegvelletje. Dit wordt dan in de prullenbak gedaan. Niet in het toilet omdat het inlegvelletje niet oplosbaar is in water en dus verstopping kan veroorzaken.

Zit er geen ontlasting in de luier, dan wordt de luier met inlegvel in een pedaalemmer gedaan met een grote wetbag erin. De inlegvellen kunnen mee in de was om nog een keer gebruikt te worden. Ik was de inlegvellen net zo vaak mee tot ze uit elkaar vallen.


Voorgevormde luiers gebruik ik de rest van de dag. Deze zijn iets meer lek proef, wat fijn is als ik op pad ga met mijn dochter in de draagdoek. Om een voorgevormde luier om te doen, moet je eigenlijk twee keer een luier omdoen. Eerst de voorgevormde luier en daarna het overbroekje. Deze luier omdoen duurt dus langer dan het omdoen van een pocket of wegwerp luier.


Als er bij verschonen in deze luier alleen urine zit, gaat de voorgevormde luier in de wetbag om te worden gewassen en het overbroekje wordt te drogen gehangen om nog een keer te worden gebruikt.

Bij ontlasting gaat het inlegvel met ontlasting in de prullenbak en de voorgevormde luier met het overbroekje in de wetbag. Een voorgevormde luier omdoen duurt ongeveer een minuut langer dan het omdoen van een pocket of wegwerp luier. Ik gebruik er hiervan 5 tot 6 per dag wat dus neer komt op 5 a 6 minuten extra per dag. Dit is een half uur a 3 kwartier per week extra tijd die je kwijt bent aan het omdoen van de luier.

Als de wetbag vol is gaan de luiers de was in. Hier is dat om de 2 a 3 dagen. In mijn geval betekend dat, dat ik een enorme zak natte luiers naar zolder moet slepen (ik voel me dan net sinterklaas). Ik doe de wetbag in de wasmachine en keer deze daar binnenste buiten. Dit is een beetje gepruts maar ik hoef de luiers verder niet aan te raken. De wasroutine die ik toepas kun je hier meer over lezen. Luiers in de wasmachine doen duurt ongeveer 4 a 5 minuten per keer. Dit betekend dat het ongeveer een kwartiertje tijd in de week kost.Hoeveel tijd kosten Wasbare Luiers

Na de was gaan de luiers over de lijn aangezien ik geen droger heb of wil. Om de elastieken te zo lang mogelijk goed te houden gaan de luiers over 2 lijnen. Dit zorgt er ook voor dat ze iets sneller drogen. Afhankelijk van het weer doen luiers er 1 tot 1,5 dagen over om te drogen.

Als de luiers droog zijn komt het stukje wat het meeste tijd in beslag neemt. Het ‘vouwen’. Het is niet echt vouwen zoals vroeger maar ik maak de luiers wel klaar voor gebruik.


De voorgevormde luiers vouw ik de inlegger in die eraan vast zit, ik leg er een inleg velletje op en ik vouw hem dicht. Zo is de voorgevormde luier klaar voor gebruik.


De pockets gebruik ik niet als pocket. Ik vind de ‘pocket’ van de luier vullen met inleggers stom werk dus heb ik de inlegger erin genaaid. Ik hoef er dan alleen nog een extra inlegger op de luier te leggen, de ingenaaide inlegger terug vouwen en er een inlegvelletje op leggen.


Al met al kost dit gehele proces van drogen en vouwen me drie keer in de week een half uurtje.

De tijden die ik hierboven genoemd heb zijn ruim genomen en als je de luiers vaker gebruikt wordt je er steeds handiger in en gaat het steeds soepeler. Het meeste tijd ben ik kwijt aan het vouwen maar dat vind ik niet wat dat doe ik terwijl ik een serie kijk. Al met al ben ik in de week ongeveer 2 uur bezig met mn wasbare luiers.


Vergeet niet dat je nu geen tijd meer kwijt bent aan het eindeloos legen van de prullenbak, de container aan de straat te zetten, het zoeken naar de beste wegwerpluier aanbieding en het kopen van wegwerp luiers.

Gebruik je al

Wasbare Keukenrol?

Bezoek onze webshop met meer dan 50 verschillende prints herbruikbare keuken doekjes. Ze zien er niet alleen super leuk uit, ze zijn ook duurzaam en besparen je geld uit. 

Ontmoet Valinda

Hoi Lieve Lezer,

Ik ben  de oprichter van green and happy mom blog en green and happy shop. Na een gevecht tegen een zware postnatale depressie ben ik vast besloten de wereld een beetje beter te maken. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleine meisje.

zonnebloem vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube

Nieuwste Blogposts