• Valinda

Wasbare Luier benodigdheden

Bijgewerkt: jun 3

Ik ben zo blij met mijn wasbare luiers. Ze besparen me veel geld, zijn een stuk milieu vriendelijker dan wegwerp luiers en zien er super schattig uit. Laats rende mijn dochter in alleen een wit luiertje met hartjes rond. Het maakte mijn hele dag goed zo schattig zag het eruit. Als je wasbare luiers gebruikt zijn er nog andere handige hulpjes die het gebruik van je wasbare luiers gemakkelijker kunnen maken. Hierbij een overzichtje van wat ik gebruik.


Wasbare billendoekjes

Billendoekjes met bakje of spuitflesje/bakje

Als je de overstap hebt gemaakt naar wasbare luiers is de stap naar wasbare billendoekjes niet zo groot meer. Ik bewaar mijn billendoekjes nat in een bakje op de commode maar niet iedereen vind dit een even fris idee. Een andere optie is om ze droog te bewaren en ze nat te maken in een bakje met afgekoeld gekookt water. Andere mama’s gebruiken een klein spuitfles om de doekjes nat te maken. Naast baby billen, kunnen de doekjes ook gebruikt worden voor kinder snoetjes, het gezicht van mama en in en rond het huis. Ik heb een zeer ruime voorraad doekjes en ik gebruik ze voor alles. Een gebruikt doekje gooi ik bij de luiers in de grote wetbag.

Grote wetbag

In mijn geval bewaar ik de luiers in een grote wetbag die naast de commode staat. Aangezien deze midden in de woonkamer staat wilde ik dat dit er ook nog een beetje leuk uitzag. Deze wetbag zit dus in een mooie pedaal emmer. Deze sluit niet volledig af maar houd de geur wel binnen. Als ik moet gaan wassen doe ik deze grote wetbag in de wasmachine en draai ik hem binnenste buiten om de luiers eruit te krijgen. Dit is wel even gepruts maar ik hoef de luiers verder niet aan te raken.

Kleine wetbag

Dit is vooral onderweg/bij de opvang/gastouder erg fijn om de vieze luiers in te doen. Bij thuiskomst draai ik deze dan binnenste buiten in de grote wetbag. Deze kleine wetbag gaat dan ook mee in de was.

Mini wet bag

Hierin doe ik schone natte wasbare billendoekjes voor onderweg. Als deze gebruikt zijn doe ik ze in de andere wetbag bij de vieze luiers.


Wasbare luier benodigdheden

Wasmiddel

Hier lees je uitgebreide instructies over hoe je luiers het beste kunt wassen. Bezuinig niet op je wasmiddel als je wasbare luiers gebruikt. Ik gebruik zelf deze. Deze komt als beste uit de test van de consumenten bond. Wasbare luiers zijn het toppunt van vieze was en moeten goed schoon worden anders kan je kleintje daar last van krijgen. Meestal koop ik dit in als het in de aanbieding is. Voor de overige was gebruik ik een wasmiddel dat op dat moment in de aanbieding is. Alleen voor mijn luiers heb ik een duurdere variant. Speciaal wasmiddel voor luiers zijn de meningen over verdeeld of dit wel of niet goed is voor je luiers. Ik vind het te duur en het wasmiddel dat ik nu gebruik maakt mijn luiertjes goed schoon dus ik ga niet verder op zoek.

Droogrek en droogmolentje

Je wasbare luiers lucht drogen bespaart veel energie en zorgt er ook nog eens voor dat je luiers langer mee gaan. Winters hangen ze binnen waardoor het helaas soms wel tot ander halve dag kan duren voordat ze droog zijn. Zomers hangen ze lekker buiten, dan zijn ze met een paar uur droog. Zelf heb ik niet eens een droger dus dit is voor mij de enige oplossing. Ik hang de losse inleggers en overbroekjes aan een klein droogmolentje om ruimte besparen op mijn droogrek. Deze is ook erg fijn voor bijvoorbeeld sokken of wasbare keukenrol.

Romperverlengers

Een romper verlenger kan er handig zijn als je kleintje de rompertjes niet meer past door de wasbare luier. Een romper verlenger is een aanzet stukje voor aan de onderkant van de romper. Het maakt het stukje tussen de beentjes zo’n 10cm langer.

Er zijn meerdere hulpjes die gebruikt kunnen worden. Zo bestaan er speciale handschoentjes om de vieze luiers vast te pakken. Er zijn ook speciale sproeiers om de ontlasting van de luiers in de wc te spoelen. Persoonlijk gebruik ik deze niet en heb ik voldoende aan de boven genoemde wasbare luier accessoires.


Gebruik je al

Wasbare Keukenrol?

Bezoek onze webshop met meer dan 50 verschillende prints herbruikbare keuken doekjes. Ze zien er niet alleen super leuk uit, ze zijn ook duurzaam en besparen je geld uit. 

Ontmoet Valinda

Hoi Lieve Lezer,

Ik ben  de oprichter van green and happy mom blog en green and happy shop. Na een gevecht tegen een zware postnatale depressie ben ik vast besloten de wereld een beetje beter te maken. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleine meisje.

Wil je 150 Tips voor een Duurzaam Leven?

zonnebloem vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube

Nieuwste Blogposts