• Valinda

Duurzaam Boodschappen doen

Bijgewerkt op: jun 3

Zero waste bulk winkels zijn in ons kleine kikker landje helaas nog schaars. De enkele die er zitten vaak in grote steden wat niet handig is voor de dagelijkse boodschappen. Hier geef ik je enkele tips om redelijk afval vrij boodschappen te doen zonder een bulk winkel in de buurt.

Ga voor een andere verpakking dan plastic

Aluminium, glas en karton, zijn allemaal een stuk beter als verpakking dan plastic. Sommige potten lijken erg op glas maar zijn helaas plastic. Probeer hier ook goed op te letten. Een ander voordeel van glazen verpakking is dat je als deze leeg is, een potje hebt om andere eten in te bewaren.

Maak zelf inplaats van te kopen

Veel kant en klare kruiden mix zakjes zijn makkelijk zelf te mixen. Dit is niet alleen stuk lekkerder en goed voor het milieu, het is ook een stuk gezondere omdat je de hoeveelheid zout die je gebruikt volledig zelf kunt bepalen.


Ik heb een broodbakmachine die naast brood ook andere dingen kan maken. Zoals cake, jam of deeg. Dit laatste is erg fijn als je zelf pizza wilt maken. Dit maakt het hele proces van kneden, laten rijzen en weer kneden een stuk makkelijker. Ik gooi alle ingrediënten in de machine en na ongeveer 90 minuten heb ik pizzadeeg dat ik alleen nog moet uitrollen en beleggen. Super makkelijk en super lekker.


Koop groot in

Ik heb helaas ook geen zero waste bulk winkel in de buurt maar ik koop zo groot mogelijke verpakkingen van alles. Ik koop rijst in verpakking van 10kg en doe daar uiteraard erg lang mee. Pasta koop ik ook zo groot mogelijke in. Dit scheelt veel verpakking en is ook nog eens een stuk goedkopere.

Bloem kan vaak in groot verpakking gekocht worden bij de molen als er een in de buurt zit.


Koffie en thee kunnen vaak bij een specialiteit winkel in een eigen verpakking worden gedaan. Hoewel ik de enige ben hier in de stad die een eigen blik mee neemt voor de koffie bonen ben ik toch elke keer weer blij dat ik die plastic zak niet hoef aan te nemen. Vaak zijn het de kleine winkels die wel open staan voor het meebrengen van eigen verpakkingen. Maak hier gebruik van.

Duurzaam Boodschappen doen

Eet geen/minder vlees

De productie van vlees is een van de grootste uitstoter van methaan en broeikas gassen. Probeer eens een maaltijd te maken met bijvoorbeeld linzen of noten. Ik ben zelf ook niet zo dol op tofu en het heeft toch een beetje een geitenwollen sokken imago. Linzen of noten zijn een stuk toegankelijker.

Doe boodschappen op de markt

Neem je eigen katoenen zakjes en tasjes mee en doe boodschappen op de markt. De keuze in groeten, fruit en noten is niet alleen groter, deze zijn ook niet al van te voren ingepakt wat een hoop verpakking scheelt. Ook is het vaak een stuk goedkoper. Ik vind persoonlijk dat het ook een stuk leuker en gezelliger is om boodschappen te doen op de markt.


Ik hoop dat deze tips je wat inspiratie geven om je dagelijkse boodschappen wat duurzamer te maken.


Gebruik je al

Wasbare Keukenrol?

Bezoek onze webshop met meer dan 50 verschillende prints herbruikbare keuken doekjes. Ze zien er niet alleen super leuk uit, ze zijn ook duurzaam en besparen je geld uit. 

Ontmoet Valinda

Hoi Lieve Lezer,

Ik ben  de oprichter van green and happy mom blog en green and happy shop. Na een gevecht tegen een zware postnatale depressie ben ik vast besloten de wereld een beetje beter te maken. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleine meisje.

zonnebloem vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube

Nieuwste Blogposts