top of page
  • Foto van schrijverValinda

Hoe gebruik je een Shampoo Bar (Video + Foto's)

Bijgewerkt op: 30 mei

Go naar


Een vaste shampoo is een geweldige manier om je haar afvalvrij te wassen. Ik heb een hele blogpost geschreven met geweldige voordelen van een shampoo bar, dus ik zal er niet in detail op ingaan, maar in het kort; ze besparen veel geld en zijn zeer geconcentreerd met voedende ingrediënten omdat ze geen water bevatten.

Het gebruik van een vaste shampoo is niet moeilijk, maar het is niet hetzelfde als een vloeibare shampoo, daarom heb ik deze stapsgewijze handleiding voor het gebruik van een vaste shampoo.Hoe gebruik je een Shampoo Bar

Maak je shampoo bar nat

Voor het wassen moet je shampoo bar zacht worden gemaakt, zodat je een mooi schuim kunt creëren. Dus onze eerste stap is om de shampoo bar nat te maken. Ik doe dit terwijl ik de douche aanzet voordat ik mijn haar nat maak, zodat de shampoo een minuutje de tijd heeft om zachter te worden.


Maak je haar nat

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - haar nat maken

Gebruik geen vaste shampoo op droog haar. Een vaste shampoo bevat geen water, dus je moet het met water mengen om het te laten werken. We beginnen door ons haar nat te maken. 
 

Knijp het overtollige water eruit

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - overtollig water eruit

Een vaste shampoo is zeer geconcentreerd met ingrediënten. Omdat we de shampoo mengen met nat haar, verdunnen we dit behoorlijk. Om verdunning van deze ingrediënten zoveel mogelijk te voorkomen, knijp ik zoveel mogelijk water uit mijn haar.


Wrijf je vaste shampoo tussen je hand om schuim te creëren

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - schuim maken

Je vaste shampoo zou nu wat zachter moeten zijn en we kunnen schuim creëren. Sommigen geven er de voorkeur aan om een vaste shampoo rechtstreeks op hun haar te gebruiken. Ik heb heel fijn haar dat gemakkelijk beschadigt, dus ik doe dit niet. In plaats daarvan wrijf ik de bar in mijn handen om een lekker schuim te creëren.


Breng de shampoo aan op je haar

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - schuim in haar
Hoe gebruik je een Shampoo Bar - schuim in haar

Zodra ik genoeg schuim in mijn handen heb gemaakt, doe ik het op mijn haar. Ik heb heel lang haar, dus ik herhaal deze laatste 2 stappen een paar keer totdat ik voel dat ik genoeg shampoo in mijn haar heb.

 
 

Je haar wassen

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - haar wassen

Masseer de shampoo door je haar, beginnend bij je hoofdhuid en werk je een weg naar de lengtes toe. Ik heb een erg gevoelige hoofdhuid en gebruik mijn vingertoppen om de shampoo er zachtjes doorheen te masseren.


Spoel je haar uit

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - uitspoelen

Als ik voel dat ik je haar voldoende heb gewassen, is het tijd om het uit te spoelen. Spoel mijn haar grondig uit zodat er geen shampoo meer in mijn haar zit.


Optioneel: Follow-up met een conditioner voor extra verzorging.


Bewaar je shampoo bar op een droge plek

Een vaste shampoo valt snel uit elkaar als hij lang nat blijft. Ik gebruik het deksel van een oud plastic bakje (het bakje zelf is een tijdje geleden kapot gegaan) dat hoog in mijn douche staat waar het na gebruik kan drogen.

 
 

Ingrediënten om naar te zoeken in een vaste shampoo

Natuurlijke oliën/boters

Zorg ervoor dat je vaste shampoo veel ingrediënten bevat waar je haar dol op is, anders heb je gewoon een blok oppervlakteactieve stoffen. Kokosolie, cacaoboter en arganolie zijn allemaal geweldig voor je haar. Ik ben dol op broccolizaadolie en babassu-olie voor mijn haar.


Kleien

Klei wordt aan vaste shampoos toegevoegd omdat ze op natuurlijke wijze oliën opnemen. Dus als je vettig haar hebt, zoek dan een vaste shampoo met ghassoulklei of kaolienklei.


Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je haar. Zorg ervoor dat je vaste shampoo wat tarweproteïne of rijstproteïne bevat om je haar te versterken.


Vitaminen

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Pantene pro-V. Het pro V-gedeelte staat voor pro-vitamine b5. Dit is een geweldig ingrediënt voor haarverzorging. De volledige naam is panthenol.


Natriumcocoylisethionaat

Dit ingrediënt klinkt misschien eng, maar dit is een milieuvriendelijke oppervlakteactieve stof die zacht reinigt en geschikt is voor de gevoelige huid. Het is afgeleid van kokosolie en is volledig biologisch afbreekbaar, waardoor het ideaal is voor vaste shampoos.

 
 

Ingrediënten om te vermijden in een vaste shampoo


Natriumhydroxide

De eerste vaste shampoo die ik ooit heb geprobeerd, was een traditionele zeep gemaakt met olie en loog (natriumhydroxide). Ley wordt gebruikt voor de verzeping van oliën. Dit werkte niet voor mij en nu weet ik dat dit niet geschikt is voor haar omdat het erg agressief is.


Natriumlaurylsulfaat

Je hoort vaak dat je alle sulfaten moet vermijden als het gaat om vaste shampoos. Niet alle sulfaten zijn echter hetzelfde. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) is een van de sulfaten die je moet vermijden. Dit is een nogal agressief wasmiddel dat je haar en hoofdhuid ontdoet van al zijn natuurlijke oliën. Het reinigt inderdaad je haar, maar droogt ook je hoofdhuid uit en kan zelfs roos en haaruitval veroorzaken.


Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen om te voorkomen dat onze shampoo bederft. Een conserveringsmiddel in onze haarverzorgingsproducten is nodig omdat het in contact komt met water en bacteriën goed gedijen in water. Parabenen moeten worden vermeden omdat ze DNA-schade kunnen veroorzaken, onze hormon huishouding kunnen beïnvloeden en zelfs betrokken kunnen zijn bij de ontwikkeling van borstkanker.

 
 

ftalaten

Ftalaten hebben veel toepassingen, maar in shampoos worden ze vaak gebruikt als geleermiddelen. Het zorgt ervoor dat de geur in de shampoo langer blijft hangen en helpt de formule van de shampoo in balans te brengen. Het is echter bekend dat ftalaten ons endocriene systeem verstoren. Dit alleen al zou voldoende reden moeten zijn om het te vermijden.


Dimethicon

Dimethicon is een siliconen die vaak aan shampoos wordt toegevoegd om de smeerbaarheid van de shampoo te bevorderen. Het maakt je haar ook zacht en glanzend. Dit komt omdat dimethicon je haar omhult, zodat het er gezond uitziet. Dit heeft een groot nadeel, het is erg moeilijk te verwijderen en kan zich ophopen in je haar. Zodra het je haar heeft bedekt, kunnen voedingsstoffen niet langer de haarschacht binnendringen, waardoor je haar op de lange termijn verzwakt.


Hoe gebruik je een Shampoo Bar

Palmolie

De palmolie-industrie heeft bijgedragen aan naar schatting 5% van de tropische ontbossing in tropische gebieden. Als je palmolie in een product niet kunt vermijden, vraag dan aan de producent of de gebruikte palmolie RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) is.


Parfum

Naar mijn mening is geur in een huid- of haarverzorgingsproduct nutteloos, omdat ik mijn huid/haar wil voeden en niet lekker laten ruiken.

 
 

Veelgestelde vragen over shampoo bars


Hoe vaak moet je een vaste shampoo gebruiken?

Een vaste shampoo kan net zo vaak worden gebruikt als een gewone vloeibare shampoo. Door je haar minder vaak te wassen, bespaar je niet alleen veel water en energie, maar het is ook veel beter voor je haar omdat de natuurlijke oliën minder vaak uit je haar worden gehaald.


Hoe lang duurt het voordat het haar zich heeft aangepast aan de vaste shampoo?

Ik heb nooit een overgangsperiode gemerkt bij het overstappen op een vaste shampoo. Dit kan voor jou anders zijn aangezien het afhangt van je haar en het product dat je eerder gebruikte. Als je in een gebied met hard water woont, kan het iets langer duren voordat je haar aan de nieuwe behandeling gewend is.


Moet ik spoelen met zuiveringszout/baking soda?

Je leest vaak over een voorspoelen met een mix van baking soda en water. Ik hou er niet van om zuiveringszout rechtstreeks op mijn huid te gebruiken, omdat het eerder een pH van ongeveer 9 heeft, terwijl onze huid een pH van ongeveer 5 heeft. Ik heb een zeer gevoelige huid en dit veroorzaakt uitslag op mijn huid omdat zuiveringszout te agressief voor mij. Dus ik doe dit niet bij het wassen van mijn haar en mijn vaste shampoo werkt nog steeds prima voor mij.

Ik spoel ook niet achteraf met appelciderazijn. Dit wordt gebruikt om de pH van je hoofdhuid weer naar beneden te brengen na een spoeling met zuiveringszout. Omdat ik dit niet heb gedaan, is het spoelen met appelciderazijn ook niet nodig.

 
 

Wat zijn de nadelen van een vaste shampoo?


Duurder

Een vaste shampoo is duurder in vergelijking met een fles vloeibare shampoo. Een vaste shampoo gaat echter veel langer mee in vergelijking met een fles, wat betekent dat het op de lange termijn goedkoper kan zijn.


Het heeft even tijd nodig om te wennen

Een vaste shampoo werkt iets anders dan vloeibare shampoo en het is even wennen voordat zowel jij als je haar comfortabel zijn met de nieuwe behandeling. Geef niet op na 1 keer proberen en geef je haar een paar weken de tijd om te experimenteren en te zien of het de nieuwe behandeling fijn vindt.


Meer over Shampoo

Gebruik je al

Wasbare Keukenrol?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Bezoek onze webshop met meer dan 50 verschillende prints herbruikbare keuken doekjes. Ze zien er niet alleen super leuk uit, ze zijn ook duurzaam en besparen je geld uit. 

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - zero waste lifestyle

Ontmoet Valinda

Hoi Lieve Lezer,

Ik ben  de oprichter van green and happy mom blog en green and happy shop. Na een gevecht tegen een zware postnatale depressie ben ik vast besloten de wereld een beetje beter te maken. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleine meisje.

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Volg me op Youtube!

Gratis Ebook?

ebook side bar.png

Gratis Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page